Molen­museum
De Valk

 

Vijf mede­werkers en 30.000 bezoe­kers van Molen­museum De Valk vroegen onze aandacht

Opdracht
Ontwerp van een nieuwe ontvangstruimte, museumwinkel en balie voor Molenmuseum De Valk
Opdrachtgever: Erfgoed Leiden en Omstreken

Wie
Ontwerp, advies, directievoering: Bert Klaaysen
Projectbegeleiding: Marion Kunkeler

Periode
Okt. 2017 – maart 2019

Werkzaamheden Avenir projects

  • Idee, concept, advies en budgettering
  • Ontwerp: interieur, verlichtingssysteem, materiaal- en kleuradviezen
  • Budgettering en offerte-aanvragen
  • Advies en ontwerp nieuwe filmzaal/presentatieruimte
  • Advies en selectie beeldmateriaal
  • Uitvoering en begeleiding verbouwing (projectmanagement)
  • Oplevering en nazorg

OVER Molen­museum De Valk

Aan de rand van het oude centrum, op steen­worp­afstand van station Leiden Centraal, staat Molen­museum De Valk. Dit prach­­tige his­to­rische bouw­werk uit 1743 wordt dage­lijks beheerd door 3 molenaars en 2 mede­werkers. Jaarlijks ontvan­gen zij meer dan 30.000 bezoekers. In 2017 zijn zij het met elkaar eens: om bezoekers in de toe­komst op een eigen­tijdse wijze kennis te laten maken met een van Neerlands oudste ambach­ten, is de inrich­­ting van Molen­museum de Valk aan ver­nieuwing toe. 

“Avenir heeft volop meegedacht over de manier waarop je met historisch beeldmateriaal de verhalen over de molen in de ontwer­pen kunt verwerken.”

Ike Ruiter
Stafmedewerker Erfgoed Leiden en Omstreken

Wanneer de laatste molenaar in 1964 overlijdt, wordt Molen De Valk op 2 juni 1966 een museum. Maar anno 2017 is de donkere inrichting en de sfeer uit de jaren ’70 sterk gedateerd. De entree en de film­zaal mogen gebruiks­vrien­delijker en het sanitair is echt aan vervanging toe.

Maar hoe ga je vernieuwen zonder afbreuk te doen aan het oude ambacht? Hoe kunnen we het inte­rieur moderniseren en tege­lijker­tijd het verhaal van de molen nog beter over het voet­licht brengen bij bezoe­kers, vroegen betrokken partijen zich af?

Een oud ambacht in een nieuw jasje

In opdracht van Erfgoed Leiden en Omstre­ken gaat Avenir projects in 2017 met deze vragen aan de slag. Bert Klaaysen ontwerpt onder meer een nieuwe ontvangst­ruimte, een entreebalie geïnspi­reerd op het houten molenrad uit 1697, de inrichting van de museumwinkel, de film­ruimte en het sanitair.

Meer comfort en een eigentijdse sfeer
Bert Klaaysen: “In de filmzaal zijn onder meer de vloeren, de banken en de filmwand ver­nieuwd. De ruimte is nu vrien­delijk en comfortabel voor bezoe­kers. Ook in de ontvangstruimte, waar het behoorlijk kon tochten, hebben we met nieuwe vloeren, andere verlichting en een ver­nieuwde balie gezorgd voor veel meer comfort en een eigentijdse ontvangst- en werkruimte, voor zowel de bezoekers als de mede­werkers.”

Uiteenlopende belangen maken het complex
Ike Ruiter, stafmedewerker Erfgoed Leiden en Omstreken: “De belangen van de verschil­len­de betrokken partijen liepen sterk uiteen. Dat maakt een project als dit altijd complexer. Bert heeft de samenwerking en commu­nicatie tussen de verschillende partijen op een heel prettige manier gecoördineerd. Hij luistert naar iedereen en stemt zijn ontwerpen goed af op de wensen van de gebruikers, zonder afbreuk te doen aan kwaliteit en uitstraling. Avenir is zowel sterk op de inhoud als in het proces.”

De ontwerpen vertellen het verhaal

Ike vertelt verder: “Daarnaast heeft Avenir volop meegedacht over de manier waarop je met historisch beeldmateriaal de verhalen over de molen in de ontwerpen kunt verwerken. Onder meer boven de balie hangt een in het oog springende ets met het historische molenlandschap van Leiden. Zo is de historie verwerkt in de ontwerpen en krijgen bezoekers in het hele gebouw de verhalen over de molen en het ambacht op een laagdrempelige manier te zien en te horen.”

Molenaars blij met museumwinkel
Ook de molenaars en medewerkers van het museum waren nauw betrokken bij de ingrijpende verbouwing. Toen Avenir begon aan het project, lag hun lijstje met wensen en eisen voor de toekomst klaar. Molenaar Hennie van der Lelie: “Avenir kreeg niet bepaald carte blanche. Zo wilden we het binnenklimaat aanzienlijk verbeteren, maar wel de mogelijkheid houden de deuren open te zetten voor het gevoel van gastvrijheid. En de museumwinkel is voor ons belangrijk. Die moet eigentijds en representatief zijn. Ik ben al met al erg tevreden over het resultaat. Ook het sanitair en de filmzaal zijn erg mooi geworden. De verbouwing vroeg veel overleg, afstemming en samenwerking, maar uiteindelijk is alles binnen de tijdsplanning gerealiseerd. Ons doel was de Molen de Valk weer open te stellen voor het publiek als de Keukenhof openging. En dat is gelukt!”

DE VOLGENDE STAP

Contact

Complexe projecten helder maken, daar zijn wij goed in. Wij zijn er voor de mensen die de toekomst zien als een kans. Een goed gesprek begint met luisteren en waarnemen. Zo ontstaat creëren. De voorbeelden spreken voor zich.

Bel ons of stuur een berichtje. Wij komen graag bij u langs.

Bert Klaaysen

Bert Klaaysen
Ontwerp & Advies

Avenir-Symbol-wit

Avenir projects

Onderdeel van
On Air Furniture B.V.

Studio Avenir
Deventerstraat 288
7321 DC Apeldoorn
06 51 18 45 00

Administratie
van Galenstraat 4
7311 HE Apeldoorn

KvK 60432519
BTW NL853908278B01

Fotografie: Robert Modderkolk | Webdesign: Wouter Klaaysen | Bouw website: Pluimers Media

AFSPRAAK MAKEN

Heeft u een vraag of wilt u informatie stuur dan een bericht