Interieur
entree­gebouw

Een entree­gebouw dat verbindt, verrast en verrijkt

Opdracht
Ontwerp interieur nieuw entreegebouw CODA
Directievoering bouw interieur nieuwe entree CODA
Opdrachtgever: CODA

Wie
Ontwerp, advies en directievoering: Bert Klaaysen
Advies en directievoering: Ronald Wieggers
Projectbegeleiding: Marion Kunkeler

Periode
December 2018 – Juni 2019

Werkzaamheden Avenir projects

  • Opstellen van Programma van Eisen
  • Budgettering
  • Ontwerp en uitwerking interieur in 2D en 3D
  • Uitzoeken materialen en leveranciers
  • Coördinatie en advisering interieurbouw
  • Projectbegeleiding t/m de oplevering
  • Directievoering

Metamorfose CODA

In het centrum van Apeldoorn heeft de entree van cultuurhuis CODA in 2019 een omvangrijke metamorfose ondergaan. Er is een nieuw entree­gebouw gerealiseerd met als belangrijkste doel: het creëren van één centrale ingang voor CODA Café, CODA Museum, CODA Bibliotheek en CODA Archief.

“Avenir laat haar creatieve ideeën goed aansluiten bij de wensen van de klant.” 

november 2019

Carin Reinders, directeur CODA

CODA directeur Carin Reinders heeft de nadrukkelijke wens om met het nieuwe entreegebouw de bestaande gebouwen niet alleen aan de buitenzijde, maar ook aan de binnenzijde op een volstrekt logische wijze met elkaar te verbinden.

Bert Klaaysen en Marion Kunkeler van Avenir projects worden gevraagd om de inrichting van het nieuwe entreegebouw en de museumwinkel op zich te nemen. Ze zijn direct enthousiast en gaan aan de slag om een interieur te ontwerpen dat niet alleen de verbinding tussen de gebouwen benadrukt, maar vooral iedere bezoeker warm onthaalt en het gebouw voor iedereen toegankelijk maakt.

Een complexe opdracht
Bert: “CODA wil mensen verbinden, verrijken en verrassen. Dat inspireerde me direct en maakte me nieuwsgierig en enthousiast: hoe gaan we de functies en stijlen van de verschillende gebouwen samenbrengen in een entree die alles als vanzelfsprekend verbindt en bezoekers volstrekt logisch toe leidt naar de plek waar ze willen zijn.”

Een mooie uitdaging, die ook direct de complexiteit van het project verraadt: het grote aantal betrokken partijen, de diverse wensen en speerpunten, een uitgebreid Programma van Eisen, een strakke planning en een duidelijk budget vragen om een intensieve samenwerking en afstemming. Om zeker te zijn dat alle werkzaamheden voor de openingsdatum zijn gerealiseerd, wordt ook architect Ronald Wieggers betrokken bij het project. Hij levert onder meer een bijdrage aan de uitwerking van ontwerpen en de directievoering.

Elegante vitrines museumwinkel

Qua materialen kiest Avenir – zoals altijd – voor duurzame kwaliteit en functionaliteit. Zo zijn er speciaal voor CODA verlichte vitrines met accu’s ontworpen. Omdat er nergens bedrading nodig is, kunnen deze vitrines overal staan. Zo kan de inrichting met het bestaande meubilair eenvoudig worden aangepast aan veranderende wensen in de toekomst.

Interieur maakt gebouwen toegankelijk voor iedereen 

In opdracht van CODA is de toegankelijkheid van het entreegebouw voor mindervaliden een belangrijk speerpunt. Samen met Johan Hartmann van de Stichting Vol Levenslust bekijkt Bert wat dit betekent voor de inrichting. De aandachtspunten die Johan noemt, verwerkt hij vervolgens in onder meer het ontwerp van de balie, de vitrines en de inrichting van de museumwinkel.

Johan Hartmann: “Bert heeft mooie oplossingen bedacht om te zorgen dat mindervaliden zelfstandig het museum en de museumwinkel kunnen bezoeken. Zo is er onder meer een extra blad in de balie verwerkt, waar je goed bij kunt met een rolstoel of scootmobiel. Daardoor kunnen mensen in een rolstoel de baliemedewerker zien, is er een gesprek mogelijk en kunnen we zelfstandig pinnen. Dat lijken kleine dingen, maar ze zijn voor ons heel belangrijk. We kunnen hier onbelemmerd en anoniem overal gebruik van maken en zijn – net als andere bezoekers – van niemand afhankelijk. Dat is voor ons een groot goed en iets wat we helaas niet veel tegenkomen in Nederland.”

Dick Altink, projectleider CODA: ”Avenir denkt strategisch én pragmatisch mee over keuzes en oplossingen.”

Perfecte combinatie van kwaliteit, functionaliteit en uitstraling

Dick Altink, projectleider CODA, blikt tevreden terug. “Bert heeft de directievoering van de interieurinrichting op zich genomen en was een grote steun voor ons in dit project. Hij denkt voortdurend strategisch én pragmatisch mee over keuzes en oplossingen. In de uitvoering zijn functionaliteit, kwaliteit en vormgeving goed doordacht. Daarnaast beschikt Avenir over een sterk netwerk, waar regelmatig gebruik van gemaakt is.”

Carin Reinders, directeur CODA november 2019: “De positieve reacties van zowel bezoekers als medewerkers zeggen veel voor mij. Het project is geslaagd omdat de look & feel en functionaliteit die we zochten goed terugkomen in het eindresultaat. De kracht van Bert in dit project is overduidelijk: hij luistert, is creatief, heeft volop ideeën en laat deze keer op keer aansluiten bij de wensen van de klant. Dat is waarin Avenir zich – mijns inziens – onderscheidt. Bert en Marion zijn ervaren, creatieve professionals die het klantenperspectief en de gewenste functionaliteit niet uit het oog verliezen.”

OVER CODA

Contact

Complexe projecten helder maken, daar zijn wij goed in. Wij zijn er voor de mensen die de toekomst zien als een kans. Een goed gesprek begint met luisteren en waarnemen. Zo ontstaat creëren. De voorbeelden spreken voor zich.

Bel ons of stuur een berichtje. Wij komen graag bij u langs.

Bert Klaaysen
Ontwerp & Advies