Juffrouw Jannie 2.0

Sinds 1 januari 2024 zijn nieuwe regels van kracht met betrekking tot het gebruik van wegwerpbekers en -bakjes die plastic bevatten, onder de Single Use Plastic (SUP) regeling. Deze regels hebben een aanzienlijke impact op diverse locaties waar koffie en thee worden geserveerd, zoals kantoren en kantines. 

Er was eens een tijd, niet zo heel lang geleden, dat voor koffie en thee speciaal een medewerker rondliep om dit te verzorgen. Ik noem haar gemakshalve “Juffrouw Jannie”. Juffrouw Jannies werden als overbodig beschouwd en wegbezuinigd, vaak om kosten te besparen. Echter, hierbij werd het productiviteitsverlies door medewerkers die destijds zelf koffie moesten halen genegeerd.

Als reactie op deze nieuwe werkelijkheid is het wellicht een idee om terug te keren naar een meer traditionele aanpak, vergelijkbaar met de tijd waarin een toegewijde medewerker zoals “Juffrouw Jannie” rondliep om koffie en thee te verzorgen. Niet dat Juffrouw Jannie persoonlijk de koffie en thee moet rondbrengen, maar wel om het kantoor op deze wijze representatief te houden. En wat betreft de kosten? Deze rol kan mogelijk worden vervuld door een vitale 65-plusser, die met zijn of haar ervaring en enthousiasme niet alleen kan zorgen voor een schone en goed gevulde koffie- en theecorner, maar ook een extra verbindende factor kan zijn binnen de organisatie. 

Het herintroduceren van een persoonlijke touch, zoals Juffrouw Jannie of Egbert 2.0, kan niet alleen helpen bij het oplossen van praktische problemen rondom de koffievoorziening, maar ook bij het creëren van een meer betrokken en verbonden werkomgeving.

De nieuwe regels hebben ook gevolgen voor de bestaande inrichting! Het onderhoud van mokken, kopjes of bekers vereist een adequate afwasinfrastructuur, en het kan zijn dat de bestaande vaatwasmachines niet toereikend zijn voor intensief gebruik. 

Wij van Avenir Projects kunnen hierin een rol spelen om de Koffie Corner of kantine te verbeteren om zo nog meer binding en praktische oplossingen aan te dragen. Dit is onze ECN-methode (Ervaring, Creativiteit en Nuchterheid) 

Wil je hierover in gesprek met ons, neem dan vrijblijvend contact met ons op.